3 Aralık 2013 Salı

Şeker Kamışından Şeker Üretimi

Şeker kamışları suyu çıkarılmak için ezilmelidir. Ezme işlemi ile, kamışın zor boğumlarının parçalanması ve saplarının yassılaşması gerekir. Kamışın suyu bir araya toplanır, süzülür, bazen de işlenir ve kaynatılarak fazla suyu atılır. Kurutulmuş şeker kamışı artığı (posası) genellikle bu işlem için yakıt olarak kullanılır. Kalan sıvı, jaggery, gur, chancaca ya da panela olarak bilinen katı bir hal alması için ayırılır. (Bu yazının kalanında gur olarak geçmektedir.)

Verim
Şeker kamışından elde edilen gurun verimi genellikle kamışların kalitesine ve kamış suyunun çıkarılma işlemine bağlıdır. Aşağıdaki tablo bize uç değerleri (ekstremler) gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder